Hyvältä näyttävä kaivinkone on käyntikortti

Sunward-kaivinkone SWE60UF

Jonne Alakiuttu tunnettiin aikanaan ajotaidoistaan – nyt hän kertoo, miksi ihastui Sunwardin kaivinkoneisiin

Sunwardia maahantuova Alakiuttu ehti ajaa kaivinkoneita yli 20 vuotta, aina Venäjää myöten. Häntä kiinnostaa toimivuuden lisäksi myös se, miltä kaivinkone näyttää.

Green Master Oy on maailman suurimpiin kaivinkonevalmistajiin kuuluvan Sunwardin virallinen maahantuoja Suomessa. Toimitusjohtaja Jonne Alakiuttu ehti tehdä pitkän uran hytin puolella, kaivinkoneen kuljettajana ennen siirtymistään myyntipuolelle.

– Ajoin monta vuotta erinäköisiä koneita vanhempien firmassa ennen kuin perustin oman yrityksen vuonna 1993. Sieltä saakka on tullut touhuttua eri merkkisten kaivinkoneiden parissa. Olen ajanut myös pyöräkuormainta, vaihtolava-autoa, jyriä ja milloin mitäkin, Jonne muistelee.

Sunwardin päämyyjänä työskentelevä Kaj Lopakka on tuntenut Jonnen vuosikymmeniä. Ennen mopoikää, hän täsmentää.

– Harva se itseään kehuu, mutta onhan Jonne tunnettu omista taidoistaan kaivinkonekuvioissa. Äskettäin tuli vastaan Jonnen kanssa aikanaan samalle työmaalle sattunut asiakas Etelä-Suomesta, joka totesi, että on tämä konemyyntikin ala, kun Suomen parhaasta konekuskista tuli konemyyjä, ”Kaitsu” veistelee.

 

Venäjä opetti

Työuraansa kerratessa Jonne palaa 90-luvun puoliväliin. Hän lähti heti armeijan jälkeen töihin Venäjälle ja viihtyi itänaapurissa lopulta 4,5 vuotta. Neuvostoliitto oli romahtanut muutamaa vuotta aiemmin ja Venäjä oli melkoisessa myllerryksessä.

– Se oli katastrofaalista aikaa, villin lännen meininkiä. Kun menit kauppaan autolla, niin et tiennyt onko auto enää kaupasta palatessa pihalla. Kaikkea sai rahalla, mitä hoksasit ehdottaa. Oli kyseessä sitten miliisi tai kapiainen. Mikään ei toiminut, mutta kaikki onnistui, Jonne valottaa kokemuksiaan.

Vuodet Venäjällä tarjosivat myös perspektiiviä.

– Kun tulin 4,5 vuoden jälkeen takaisin Suomeen, niin tuntui, että ongelmia ei oikeastaan ollut. Jos joku kaveri sanoi, että täällä on hankalaa, itse mietin, että et ole hankalaa tilannetta nähnytkään.

 

Sunwardin uusi ulkomuoto varasti huomion

Maanrakennusalan yrittäjänä Jonne kiinnitti huomiota kaivinkoneiden toimivuuden lisäksi myös siihen, miltä ne näyttivät. Hän luonnehtii itseään ”hienohelmaksi” ja naurahtaa.

Sunwardissa huomio kiinnittyi juuri koneen ulkonäköön. Aikanaan koeajossa ollut Sunward oli aavistuksen kolkko ja peltinen. Mutta todella toimiva, hän lisää. 

Seuraavan kerran Jonne törmäsi Sunwardiin isoilla messuilla Kiinassa. Uusittu Euroopan markkinoille suunnattu UF-mallisarja oli ensimmäistä kertaa esillä.

– Katsoin, että ei hitto, nyt on hienoja koneita! Italialainen suunnittelutoimisto oli päässyt suunnittelemaan ulkomuodot uusiksi ja leikittelemään väreillä. Kapusin sitten yhteen 6-tonniseen, jonka jälkeen Sunwardin kaveri tuli juttelemaan. Yksi asia johti toiseen, toinen kolmanteen ja kohta huomattiin, että oltiin kimpassa.

Pelkästään silmää miellyttävän ulkonäön perusteella maahantuontisopimusta ei kuitenkaan tehty. Sunward oli rakentanut välivaraston Belgiaan, jonka kautta kaikki Eurooppaan markkinoille suunnatut koneet tulevat maahantuojille.

– Se oli merkittävä tekijä, että saadaan kone viikossa Belgiasta, eikä meidän tarvitse pitää 50 konetta omassa hyllyssä.

 

Siisti kaivinkone on käyntikortti

Kaj’n mielestä Jonne oli aikanaan edelläkävijä myös sen suhteen, miltä hänen työkoneensa näyttivät. Ne olivat siistejä ja puhtaita. Jonne tunnettiinkin siitä, Kaj lisää. Hän kertoo tarinan vuosien takaa, kun Jonne tuli kaivuutöihin hänen omakotitalotyömaalle.

– Jonnella ei ollut mikään paskainen haalari päällä, vaan palmushortsit, pikee-paita ja Ray-Banit. Hän kömpi ulos hytistä ja sanoi: ”Päivää, aletaanko töihin?”, Kaj muistelee ja jatkaa.

– Jos myyntimiehen toimisto on Mersu tai Bemari, niin maanrakennusmiehillä se on kaivinkone. Miksi sen siis pitäisi olla likainen, päinvastoin. Firmat, joilla on hienot ja puhtaat koneet jäävät aina mieleen.

_____________________________________________________________________________

Haluatko kysyä Jonnelta tarjousta kaivinkoneesta? Pirauta tästä: +358 40 058 6856

Green Master Oy on Suomen virallinen Sunwardin maahantuoja. Sunwardin valikoimasta löydät Euroopan markkinoille suunnitellut, laadukkaista komponenteista koostuvat ja kustannustehokkaat kaivinkoneet aina tuhatkiloisesta 21-tonniseen.